Van ontwerp tot product

Referenties

Verhalen uit de praktijk

Elvedes denkt in oplossingen. Elk probleem is een uitdaging en elke uitdaging is een leerzaam proces. Het is voor Elvedes niet alleen interessant om te leren over de ontelbare producten die door innovatieve ondernemers worden bedacht, de oplossing die daaruit ontstaat kan ook worden toegepast op tal van andere uitdagingen. Zo leert Elvedes van haar partners, en groeien daarin mee. Hieronder staan enkele oplossingen die door creativiteit en goede samenwerking tot slimme en vernieuwende producten hebben geleid.

Weedlover Products

“Het slimme zit ‘m in de kop.” Weedlover Products bedacht een bosmaaierkop die eenvoudig is te voorzien van verschillende maaidraden voor allerlei verschillende toepassingen. Waar voor de meeste klussen maaidraden van kunststof of nylon gebruikt kunnen worden, is voor het zwaardere werk een andere oplossing bedacht. Voor het maaien van dikke vegetatie is na een korte periode van brainstormen en testen een staalkabel op de markt gekomen. Deze kabel is wel 4mm dik en heeft een speciale ronde nippel, die precies in de bestaande maaierkop past. De staalkabel is omspoten met kunststof, waardoor de kabel duurzaam is en dus langer mee gaat.

The Jekill & Hyde Company

“Onze kabels moeten goed functioneren bij extreem hoge temperaturen.” The Jekill & Hyde Company is producent van uitlaatsystemen met elektronisch regelbare demperkleppen. Voor het besturen van de kleppen wordt gebruik gemaakt van een servomotor, die direct met de kleppen is verbonden door middel van bedieningskabels. Deze kabels moeten flexibel zijn en weinig weerstand bieden, waardoor gekozen is voor een dunne 49-draads nagetrokken binnenkabel, ook wel slick genoemd. Deze soepele kabel heeft een extra glad oppervlak, waardoor het zich gemakkelijk beweegt door de buitenkabel. De buitenkabel, speciaal ontwikkeld voor The Jekill & Hyde Company, heeft een liner van PTFE, dat extreem glad is, maar ook temperaturen van enkele honderden graden Celsius kan verdragen. De hoogwaardige RVS spiraal van de buitenkabel is gecoat met een hittebestendig rubber dat een extra bescherming vormt om het geheel. Omdat de uitlaatsystemen gesloten en compact zijn, worden deze kabels in eigen fabriek met de hand op maat gemaakt, om zeker te zijn van een perfect passend easy-mount product. Zo zijn kwaliteit en snelheid gewaarborgd, en kan er snel worden ingespeeld op groei en verandering in de markt.

ETAP Lighting

“De naam Elvedes blijft goed hangen.” Behalve de slanke, misschien wel elegante uitstraling van ophangkabels, is de belangrijkste functie toch wel dat de verlichting gewoon goed blijft hangen. Kwaliteit en duurzaamheid staan hierbij voorop. Ook voor reflectoren die bijvoorbeeld uit een armatuur in een sportzaal zouden kunnen vallen, zijn valbeveiligingen van groot belang. Elvedes levert hiervoor de juiste producten die in grote en kleine series in eigen huis gemaakt kunnen worden, geheel volgens de wensen van de klant.

Novymed

“Onze traumabedden moeten voorzien zijn van nauwkeurige kabelsystemen waarop we kunnen vertrouwen.” Traumabedden zijn in de basis in hoogte verstelbaar door middel van een voetpomp. Om het bed weer te laten zakken, wordt gebruik gemaakt van een kabelsysteem, waarmee het hoofdeind en voeteneind onafhankelijk van elkaar bediend kunnen worden. Door het ontwerp van het U-shape bed, waarvan het onderstel is gevormd als een U, is bediening mogelijk vanaf zowel het hoofd- en voeteneind als de zijkant. Om over deze relatief grote afstand een directe en nauwkeurige kabelverbinding te maken tussen de ontluchtingspedalen en de zuigers, is er gebruik gemaakt van een lineaire kabel met gevlochten buitenmantel, zodat deze niet sponzig aanvoelt en grote druk aankan. De druk van het ontluchtingspedaal komt dan te liggen op de bevestigingsnippel van de kabel. Om ervoor te zorgen dat deze niet overbelast raakt, is er in de buitenkabel een maatwerk drukveer geplaatst, die de overtollige kracht opvangt. Dit zorgt voor een grote duurzaamheid en betrouwbaarheid. Om het geheel af te maken zijn alle kabels voorzien van stelbouten, zodat ze gemakkelijk gemonteerd kunnen worden. Deze kabels zijn niet alleen ontwikkeld in eigen fabriek, ook worden de kabels hier op maat gemaakt. Daardoor is het mogelijk kleine series te produceren en te leveren op korte termijn.